Nur Fatin and Mohd Helmi's FotoPage

By: Nur Fatin and Mohd Helmi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Thursday, 9-Mar-2006 18:15 Email | Share | | Bookmark
Jom pi Carrefour..

pakai camnih ok? huhu..
mama's fav daughter.. ade yg lain ke? hehe..
dah tak sejuk sgt act.. tp kalu berangin.. sejukkkkk
View all 5 photos...
huhu.. siang tadi Fatin bawak Farzana g Carrefour.. shopping groceries.. then Ayah g Carrefour n blk sama2.. kira Ayah g ofis blk after lunch laa.. every Thursday ade shopping bus g Carrefour from our housing area nih.. (Capital Paradise) so senang laa.. dorang bertolak kol 9.30am from clubhouse then blk kol 12noon.. huhu.. last week tak dpt g sbb Farzana tido.. Fatin dah siap sumer tapi tak sanggup nak kejut pakaikan Farzana baju (sini still sejuk.. so pakai baju tambahan laa..) sbb masa tuh Fatin sapu minyak kat kepala sumer.. kiss2 dia nyenyak gak tido.. huhu.. camne nak smpi ati kejut gak? so td Fatin mmg tak kasik dia tido.. huhu.. sian sgt dia.. layu jer.. hehe.. mama kejam eh.. nak buat camne.. tp atas bas dia pengsan la after hisap susu smpi kat Carrefour.. huhu.. susah Fatin nak dukung dia n tolak troli lagi.. hehe.. nak buat camne? mmg tak mudah.. tp ok laa.. kiter kan muda lagi.. kuat la lagi kot.. huhuhuhu.. then Farzana bgn Fatin pun letak la atas troli.. hehe.. Ayah Farzana smpi kol 11 lebih.. kira Fatin dah amik sumer then Abg bayar.. tudung Farzana pakai tuh actually handkerchief Ralph Lauren mama Fatin kasik souvenir masa mama g Tokyo ke Osaka dulu.. (Fatin confused.. she visited so many places already.. but I remember this one from Japan coz I like it!) she's so well behaved n org geram tgk dia sbb dia pakai tudung kot.. hehe.. pelik! n dia budak kecik! (Muslim sini tak ramai yg pakai tudung n cara mereka pun lain skit.. tak macam Malaysia..)


Monday, 6-Mar-2006 15:44 Email | Share | | Bookmark
My Growing up Farzana..

gmbr nih khas buat Mama Tok Farzana actually..
Farzana dok baca buku Wirid Rasullulah.. hehe..
habis buku hancur.. huhu.. tak menurut mama la Farzana nih..
View all 16 photos...
esok mama karang citer! hehe.. kiter tido dulu.. huhu..


Wednesday, 22-Feb-2006 10:27 Email | Share | | Bookmark
Jalan - jalan, pergi kedai..

baju pemberian Ma Abah Sof..
baju Farzana pakai masa aqiqah..
mata kat tv
View all 15 photos...
the first two pics gmbr last 2 days.. saje pakaikan dia baju dress tuh.. huhu.. baju tuh Farzana pakai masa Aqiqah dia dulu which when she was 2-3 months.. mase tuh Haziq n family pun dtg.. bila la bole jumpa lagi nih? hehe.. pics lain amik masa kuar g Lion Mart ptg td.. cam kedai runcit dlm/dekat Capital Paradise tadi.. singgah shopping for groceries.. sambil bawa Farzana kuar jalan2 ambil angin n main.. huhuhu.. sejuk sgt lagi kat luar.. dah spring dah.. tp belum berbunga cantik lagi.. huhu.. plus angin kuat n sgt sejuk kat luar.. anyway.. seronok Farzana kuar jalan2.. lama dah dia tak keluar.. huhu.. errkk.. last weekend baru kuar jln2 ngan Ayah.. hehe.. Fatin saje je pakaikan Farzana tudung.. huhu.. sambil2 ajar pakai tudung.. leh tutup kepala/telinga from angin sejukkkk.. Farzana suka perhatikan org.. dia nak berkawan kot.. sian dia.. masa kat playground tuh.. ade budak2 n mak budak tgh main kejar2.. lucu sgt tgk.. tp Fatin segan nak amik gmbr dorang.. heheheh.. sejak bile Fatin jadi penyegan? huhu.. so Farzana pun dok perhatikan org jer la keje nyer.. then pantang nampak budak2.. dia nak g arah dorang.. kalu g inside play place pun Farzana suka perhatikan org n cam nak berkawan.. tp Fatin selalu takut dorang main kasar ngan Farzana or terlanggar Farzana jatuh.. budak2 tuh mostly lebih besar in age n size from Farzana.. huhu..
anyway.. Farzana grows beautifully each day.. macam2 dah dia tunjuk skills dia.. tp antara yg Fatin suka.. dia suka dtg peluk kaki Fatin ckp.. aaayyyyaaannnnngggg mamma.. huhu.. sejuk hati kalu tgh buat keje penat2.. dtg anak dara nih bawa penawar.. hehe.. then kish.. kish.. nak kiss mama.. then "I Love U" jadi "I B U" simple conversation like.. sape nama Farzana.. she'll answer "Aya".. tp conversation yg paling Fatin tak puas hati..
Fatin or Abg : Farzana anak sape?
Farzana : ayah
Fatin : mamma
Farzana : ayyahhh
then kalu Fatin ajar blk.. Farzana anak mama.. time ayah dia g keje.. Farzana pun tukar laa.. pastuh blk ayah dia.. jadi anak ayah blk.. kekadang bila Fatin tanya anak mama.. then ayah dia tanya anak ayah.. tp kalu ckp ok jom tido.. cepat2 panggil mama.. confuse tol.. padahal.. yg bg mkn Fatin, susukan pun still breastfeed lagi.. then mandikan, tidokan.. sumer Fatin.. mane la dia dpt anak ayah tuh.. huhuhu.. cobbaaaannn... maybe Fatin selalu ckp Farzana byk ikut Abg Helmi.. ikut cam ayah dia.. tuh yg dpt anak ayah kot.. wallahualam.. then lagi satu.. kekadang dia suka panggil Abg Helmi as ABANG.. huhu bukan AYAH.. niru mama! huhu.. jump2 atas katil antara mende yg paling dia suka buat.. Farzana bole panjat n turun katil sendiri.. tp nak suh pi tido sendiri? huh.. tak reti2 lagi.. bila la nak bole tido sendiri.. aman dunia mama.. hehe.. then Fatin cuba tak pakaikan dia pampers skang.. ajar potty.. tp tak berjaya lagi.. first attempt.. Farzana cam suka tak pakai pampers.. tp sejam dia tak pee.. then second one.. dia pee atas high chair dia.. hahahah.. then kekadang Fatin tanya/ckp tak yah la pakai pampers.. Farzana pee kat toilet.. kalu nak pee ckp mama.. kiter g toilet.. dia ckp "poop?" cam tanya kalu poop kot.. Fatin ckp.. Farzana ckp mama.. then mama pakaikan Farzana pampers.. tp bila tanya lagi.. Farzana nak pakai pampers ker.. dia ckp "OTEY". Fatin pakaikan la.. huhu.. so far baru 2 kali cubaan nak ajar tak pakai pampers.. huhu.. gambate ne Fatin.. huhu.. anybody ade ape2 tips pasal nih?


Friday, 17-Feb-2006 02:32 Email | Share | | Bookmark
Lessons on Life

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:
another fwd email from As.. huhu..


The following pictures are of the same place but taken in different seasons...





There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge
things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look
at a pear tree that was a great distance away.

The first son went in the winter, the second in the spring, the third in
summer, and the youngest son in the fall.

When they had all gone and come back, he called them together to describe
what they had seen.
The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted.
The second son said no it was covered with green buds and full of promise.

The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so
sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen.

The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping
with fruit, full of life and fulfillment.

The man then explained to his sons that they were all right, because they
had each seen but only one season in the tree's life.

He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season,
and that the essence of who they are and the pleasure, joy, and love that come
from that life can only be measured at the end, when all the seasons are up.

If you give up when it's winter, you will miss the promise of your spring,
the beauty of your summer, fulfillment of your fall.


Moral lessons:

Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest.
Don't judge life by one difficult season.
Persevere through the difficult patches


Tuesday, 14-Feb-2006 02:22 Email | Share | | Bookmark
Kisah Baby

Quote:
bukan tade citer yg nak dishare.. huhu.. a bit malas n down lak lately.. hehe.. tp ari nih nak share fwd received from As.. sedih sgt2.. huhu.. baca jgn tak baca!

Assalamulaikum semua

lama dah tak masuk forum cari ni….satu nye sebab aku ni sedang berpantang
dan tak de masa nak jenguk rumah kita nie…..

Aku start menulis nie pun sebab aku nak kongsi experience dan kesedihan
bersama diatas kematian ahli keluarga baru yg sangat aku sayang…selama ni
aku hanya dengar cerita ibu2 yang kematian anak atau keguguran..dan
sekarang aku sendiri yg mengalaminya…ya ALLAH memang susah untuk aku
menghadapinya tapi aku redha….

Seperti ibu2 hamil yg lain ..aku go on with my medical check-up seperti
biasa…tapi masa kandungan aku masuk 7 bulan, gynae detected that my baby
mungkin having an abnormal heart….aku tak tau cam ne si gynae aku boleh tau
tapi yg aku pasti dia scan perut aku lama …nearly 30 minute…My gynae advise
aku to monitor baby movement…walaupun aku macam nak pitam masa memula dapat
tau…tapi sebagai umat islam aku tak patah semangat…aku bertawakal ngan
bersolat hajat dan mintak doa pada Allah banyak2 setiap hari…..aku percaya
satu hari nanti doa aku pasti Allah perkenankan…

sejak tu ..every 2 week aku kena gi buat medical check-up dan every time aku
tanya gynae aku dia kata ..banyak2lah bertawakal…..My gynae tak dapat nak
agak samada baby boleh survive masa lahir atau tidak sebab masa dalam
kandungan baby dapat oxygen supply dari ibu …so…aku pun teruslah bertawakal
lagi….My gynae try to fix an appointment dengan kawan dia kat IJN, tapi
rezeki tak menyebelahi aku, kawan dia tak dapat dihubungi.


Pukul 6.00 pagi 25/12/2005 aku dah dapat rasa contraction yg kerap dan hubby
aku cepat2 bawak aku gi Ampang Putri … dalam perjalanan aku bertawakal dan
berdoa …semoga baby yg akan aku lahirkan nie sihat dan apa yang prediction
gynae pada aku selama nie semua salah…

By 9:01am 25/12/2005..aku selamat bersalinkan baby boy yg comel dan montel
3.6kg…dan my gynae kata baby in good condition and can breathe on his
own….alhamdullilah…mungkin doa aku dah dimakbulkan Allah…. tapi aku pulak
berperang ngan maut bila aku mengalami tumpah darah yg agak teruk sampai
pitam….aku rasa macam aku je yg pergi dulu dari baby …macamane pun aku
redha dan bertawakal ….aku ingat Allah banyak2…dan alhamdullilah aku
recover petang tu jugak…masih tak sempat nak pegang baby sebab aku tak nak
banyak2 bergerak dan doctor advise supaya aku banyak relax ….

bebalik pada cerita baby …baby aku beri nama NIK MUHAMAD AQMAL yg bermaksud
yg bijaksana dan aku harap baby akan menjadi seindah nama yg aku bagi….

hari kedua aku dah discharge from hospital walaupun gynae mintak aku stay
lama sikit…tapi aku nak balik jugak sebab aku risaukan anak aku yg no 3,
Nik Nur Aliyyah (2yrs++)…. dia rapat sgt ngan aku…bila dia tanya aku gi
mane …adik2 dan maid aku akan tipu dia cakap aku pergi opis…nanti dia tak
bising lagi lah…. baby still in good condition…tapi paediatrician mintak
bawak baby jumpa dia 1 week from the date aku discharge…dia kata baby punya
valve kat jantung tu tak terbuka...but the doctor do not advise me on how
serious that was…until aku sendiri realize that bila baby aku
bernafas…perut dia berlekuk sampai ke dalam … takpe nanti next appointment
aku akan tanya doctor.....

So my next appointment ngan paediatrician is on 4/1/2006….masa tu baru
doctor bagi tau aku yg baby aku nie menang ada something wrong ngan jantung
dia …so the doctor buat appointment untuk aku dan baby jumpa paediatrician
bahagian cardiologist on the 9/1/2006…. masa tu hati aku dah mula berdebar2
…tapi aku tetap cakap insyAllah baby aku sihat ….sepanjang perjalanan balik
aku menangis aje..aku tengok baby aku tapi tak nampak biru atau lebam macam
baby lain yg memang ade heart problem

on 9/1/2006 aku jumpa ngan paediatric cardiologist …dia scan baby aku dan
confirmkan yg memang jantung baby aku ada problem …yg mane baby punya heart
tak properly develop masa dalam kandungan…kalau normal human heart ada 4
rooms ..but my baby ade 21/2…so darah yg bawak oxygen dan carbon dioxide
bercampur-aduk…dr tu kata baby aku Univentricular Heart….. ya Allah …masa
doctor bagitau aku…rasa dunia aku ni kecik sangat…macam nak pecah jantung
aku …tapi aku kuatkan semangat bila doctor akan refer aku ke IJN dan kata
my baby should go under several time of operation…hati lega sikit lah
ingatkan penyakit baby nie masih ade ubatnya….tapi aku heran doctor takde
pulak advise aku on how to feed the baby ke atau any other circumstances yg
bakal aku tempohi dalam process untuk membesarkan baby yang berproblem macam
nie…

so hubby aku pun book appointment kat IJN ngan pakar cardiology kat sana….so
the new appointment with IJN is on 16/2/2006 hari rabu

esoknya raya haji tapi aku takde mood nak raya…aku bermandi air mata bila
dapat tahu penyakit anak aku nie…I do some research on the internet to find
out tentang penyakit nie…dalam satu web tu dia cakap baby aku ada Congenital
Heart Disease ….alahai kesiannya anak kecik aku nie…kecik2 lagi dah kena
undergo operation…setiap kali aku teringat aku akan menagis …tapi mak aku
pulak selalu ingatkan yang aku nie dalam pantang…..emmm sabar aje lah….


so life go on as usual….until hari khamis 12/1/2006..baby Aqmal asyik
menangis tak tido siang malam…macam baby kena colic…bila terkentut dan
sendawa baru dia boleh tido…susu pun tak berapa nak sangat…dah dua hari
sakit aku pun cakap kat hubby untuk bawak baby check-up ….aku jaga baby
bergilir2 ngan hubby dan mak aku…

pagi sabtu 14/1/2006 aku nak bawak baby gi jumpa doctor….tapi macam2 sangat
halangan…then aku decide nak bawak baby jumpa doctor petang tu
jugak….menjelang tengahari baby aku still merengek..macam tak sedap
perut…aku pujuk je bagi dia diam tapi dia tak jugak berhenti menangis….susu
pun tak nak sangat…petang kul 5 aku ngan hubby bawak baby jumpa doctor
…sebab dia tak menyusu, tak tido dan asyik meragam…..round2 satu Ampang
cari klinik pakar kanak2 tapi …ade yg tutup dan ade yg doctor nye balik
rumah …aku tak nak tunggu lagi bila aku tengok baby Aqmal dah mula menangis
sampai putus nafas…so aku decide nak masuk je mane2 klinik yang ade…aku gi
klinik mutiara kat bukit indah..dan doctor yg rawat anak aku tu kata anak
aku dah biru……dia terus buat reference letter untuk hantar anak aku kat
hospital yg berhampiran…dalam kereta aku menangis bila tengok baby aku
bernafas macam susah sangat dan mulut dia dah jadi biru

sampai HUKM aku pun terus bawak baby gi emengency area..kat situ baby terus
masuk ke emergency ward…waktu tu aku tawakal dan aku ingatkan diri aku
mungkin dah sampai masanye…aku doa banyak2 mintak2 baby back to normal….aku
pujuk hati ngan cakapkan kat diri aku sendiri yg baby is ok….tapi setiap
kali aku tengok doctor berlari masuk emergency ward baby aku …hati aku
cemas dan air mata nie tak putus2 mengalir…dalam hati aku tak putus2 jugak
berdoa kepada Allah

menangis aku tengok baby dah berwayar2 …dalam incubator lagi…masa nak
transfer baby ke NICU…jantung baby stop dan aku tengok doctor bagi CPR ke
baby…terpaksa tolak balik masuk emergency ward tadi….ya Allah ..masa tu tak
daya rasanye nak berdiri….aku nangis dan bertawakal je masa tu…..

by pukul 8:00 malam baby aku dah dibawa ke NICU…nie ward khas untuk baby2 yg
bermasalah dan tak cukup bulan…….waktu tu hanya aku dan suami aje dibenarkan
masuk …

aduh…remuk hati bila tengok si kecil aku tu di cucuk ngan jarum dan mulut
dan badan baby pulak berwayar2… baby Aqmal pulak breath through life
support machine. ya Allah …masa tu rasa tak keruan…..kalau boleh aku nak
bertukar tempat ngan baby…biar aku yg berwayar2 dan aku yg rasa sakit kena
cucuk ngan jarum….hati ibu mana yang tak rasa tersentak bila setiap kali
tengok anak kecik aku macam kena sawan….tersentap2 dan in a very difficulty
of breathing…ya Allah….kau yg maha mengetahui….

Doctor yang bertugas tu beritahu aku dan hubby that condition baby aku aku
sangat kritkal…jantung dia berhenti untuk kali yg kedua sebaik sampai saja
di NICU dan darah baby dah berasid…chances very slim..but the doctor akan
cuba sedaya upaya untuk stablekan keadaan baby.

sebelum aku balik rumah …dalam pukul 2:00 pagi aku masuk NICU room tu nak
tengok baby…tapi dari jauh aku nampak doctor tengah kerumun baby aku ..dan
aku cuma nampak yg doctor cukur rambut baby untuk dimasukkan drip.
Rupa-rupanya baby aku dah stop breathing ….ya Allah….lemah lutut aku masa
tu…hubby aku suruh aku keluar … my mom suruh aku balik dan rest cukup2
sebab aku masih dalam pantang lagi...ikutkan hati aku tak nak balik….

Pukul 4:30pagi 15/1/2006…hubby aku call kata baby dah berhenti bernafas lagi
dan doctor buat cpr untuk selamatkan baby….ya Allah kuatkan lah semangat aku
masa tu… rasa nak berlari gi HUKM jam2 tu jugak…waktu pulak bergerak lambat
sangat …dan mata aku langsung tak nak lena..asyik teringatkan baby kecik
aku tu…rindunya aku kat dia masa tu….tak puas rasa nye pegang dia hari nie


Aku sampai HUKM semula dalam pukul 10:00 pagi 15/1/2006…terus ke NICU untuk
tengok baby dan replace my hubby ..so that my hubby leh relex sikit dan
mandi ….masa tu aku tengok baby stabil tapi fully breathing using life
support machine….hubby aku kata baby stabil…tapi bila aku tanya nurse …dia
kata baby tak kencing atau buang air besar since masuk ICU semalam…… Kata
nurse tu lagi semalam doctor bertungkus lumus mencari urat nak masukkan
drip tapi doctor tak jumpa urat baby kat semua tempat baik kat kepala,
tangan. Last sekali doctor jumpa satu urat kat kaki kanan itupun tak tahu
berapa lama boleh bertahan….ya Allah….apa lah yg aku boleh buat…aku berdoa
dan tawakal je….

Aku sempat bercakap ngan baby aku masa tu…he responded to my by squeezing my
finger…..every time aku panggil nama dia…dia respond ….rasa macam cerah je
masa depan…aku cakap kat baby supaya cepat2 recover dan boleh balik rumah
main ngan abang dan kakak2 dia…at the sometime aku ajar baby mengucap dan
sebut nama Allah banyak kali..dan aku cakap baby Aqmal ni lahir sebagai
orang islam dan kalau mati pun mesti dalam islam jugak….tapi yang paling
aku tak leh lupa masa baby nangis bila aku cakap mama halalkan setiap titik
susu badan mama dunia dan akhirat..dan aku cakap lagi kalau Aqmal pergi dulu
..tunggu mama kat sana…apa yg pasti baby squeeze jari aku dan aku nampak
baby mengalir air mata…tu lah detik yg paling tak dapat aku lupa…..ya Allah
kuatkan semangat aku…..

Pukul 12:00tgh..15/1/2006…doctor in-charge panggil aku ngan hubby untuk
discuss pasal baby Aqmal….According to the doctor baby have a slim change
to survive and to undergo an operation is too risky….dia kata baby dah
fully support by machine and kidney dia dah fail … masa tu aku tengok hubby
aku menangis dan aku pulak jadi strong…then aku tanya doctor apa yg aku
harus buat…doctor kata tunggu je…kalau cabut kan life support machine nie
maybe baby boleh survive not longer by 2 days….ya Allah …masa tu aku tahu
aku akan kehilangan Aqmal…doctor pun ada kata dia tak nak seksa baby lagi
sebab urat2 badan baby dah tenggelam dan tak tau kat mana nak cucuk drip
lagi….

at 1:05pm….baby Aqmal mula nazak semula…doctor bagi CPR dan aku tengok baby
betul2 dah nazak …..doctor panggil aku dan hubby to be with the baby at all
time ...aku panggil my PIL masuk untuk cium baby buat kali terakhir…bila mak
dan abah aku sampai aku suruh diaorang jumpa dan cium baby….mak dan abah
akulah org yg agak rapat ngan baby sebab sepanjang aku berpantang aku duduk
rumah dia….org yg terakhir ngan baby ialah my abah..dia pun ajar baby
mengucap..and by the time dia habis syahadah…the monitor shows one straight
line yg menandakan baby Aqmal aku dah tak de lagi….aku tengok muka nurse
…nurse tu pun menangis dan mengelengkan kepala …aku faham…dan aku redha
ngan apa yg telah terjadi……

untuk kali yang terakhir aku cium baby Aqmal sepuas2 hati aku …tapi aku tak
dapat nak peluk dan dukung dia puas-puas sebab badan dia penuh ngan
wayar…itu lah paling aku ralatkan hingga ke hari ini…..ya Allah rindu nya
aku kat Aqmal

Nik Muhamad Aqmal selamat dikebumikan pada petang 15/1/2006 selepas solat
asar…

ya Allah ….aku redha ngan apa yg telah berlaku dan aku bersyukur kerana Kau
pinjamkan dia untuk aku bermanja walaupun sekejap….amin

Walaupun aku hidup ngan dia cuma 21 hari aje tapi aku rindu sangat2 ngan
dia…aku harap dia muncul dalam mimpi aku untuk aku peluk dan cium dia
sepuas2 hati aku walaupun sekejap

“Aqmal …tunggu mama kat sana….tolong mama bila mama susah kat sana nanti
……mama rindu sangat ngan Aqmal”

Al-Fatihah


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net