Nur Fatin and Mohd Helmi's FotoPage

By: Nur Fatin and Mohd Helmi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 24-Feb-2008 02:58 Email | Share | | Bookmark
Hotpot..

 
muka2 blurr.. hehe..
mama yg ceria tak yah masak.. huhu..
View all 17 photos...
selasa n jumaat lepas ade accidents berlaku kat rumah.. huhuhu.. nak buat camne.. Farizah is growing up baby.. Selasa, tgh dia berlatih jalan tolak push car accident ngan kakak.. Farizah jatuh terlentang.. kepala terhentak.. Fatin relaks lagi.. tp angkat n cuba susukan.. tp Farizah refused susu.. nmpak Farizah cam having hard time to breath.. then lepas tuh muntah.. Fatin call Abg ajak gi hosp.. tp Abg bz buat tanya nak g hosp? huhu.. masa tuh sabar je la.. tp kene faham juga keadaan Abg bz.. minta Abg callkan hosp to check ape yg patut.. whilst Fatin called isteri boss Abg; Clara.. she used to work as nurse.. so tanya Clara ape yg patut.. she did share with me what to do n etc.. biasa kalu anak jatuh n muntah.. kiter kene bawak anak g hosp.. since hosp sini mahal n tak g arituh sbb Abg bz yg amat.. so these infos will help.. (kalu teruk Fatin bole je bawk sendiri.. though tak mudah.. tp bila emergencies.. kiter bole je wat mende kiter biasa tak leh wat.. so share jap..
Quote:
Bila anak jatuh dan muntah:
1.ade bengkak, bump, luka, atau nampak lain pada bhgn kepala tuh.. kalu ade antara tuh.. mmg better bawak g hosp. Farizah has non.. so ok laa...

2. since Farizah dah muntah.. kene check sbb muntah.. masa tuh around 2hrs after Farizah nyer lunch.. so probably sbb baru lepas mkn.. then kene check gak muntah dia.. Clara tanya muntah dia busuk tak.. bau muntah or tak.. dia nak tahu muntah tuh digested food ke tak.. (Fatin tak sure sgt bab nih.. kaitan muntah dia.. heheheh) then biasa baby kalu terkejut/jatuh/takut n muntah.. kalu sbb takut/terkejut muntah.. maybe kiter masih bole observe sendiri.. tp kalu muntah sbb hentakan.. definitely kene bwk g hosp.. pada Fatin arituh sbb dia baru lepas mkn n terkejut n takut..

3. Clara juga tanya agak2 Farizah muntah from perut ke mana.. degree of vomit.. cara Farizah muntah n etc.. Fatin tak sure sgt kaitan.. maybe nak tgk muntah kuar from mana? any dr can explain ape yg Fatin tak clear?

4. ada sunset eye? mata hitam turun bawah? ade? gi hosp asap..

5. sambil ckp ngan Clara.. Fatin dpt susukan Farizah n the Farizah tido.. then Clara ckp Fatin perhatikan dia tido.. jgn lebih sejam.. kalu lebih kejutkan dia n perhatikan xtvt Farizah.. kalu cam her activeness tak cam biasa.. then observe her conciousness.. kalu nampak cam lain,pelik or tak cam biasa.. kene bawak g hosp.. cam cuba interaksi.. kalu cam dia tak bole reply.. biasa bole.. so pelik la kan.. bawak g hosp.. act.. kalu kiter sumer nih.. the best time nak bawak g hosp lepas nih.. sbb kalu bawak pun dr akan perhatikan mende yg sama.. so since kiter tahu leh observe sendiri je kan..

6. keep monitoring/perhatikan lagi utk 24hrs


alhamdulillah Farizah ok.. so esoknya.. Rabu, Fatin bawa anak2 turun main kat bawah.. Farizah nmpk enjoy main slide n pandai dah then nak turunkan badan dia.. Fatin yg risau nak lepas dia.. huhuhu.. nanti ade masa Fatin upload video kat youtube n link from here..

Jumaat! huwaa.. accident lagi.. Fatin tgh solat Zohor.. b4 that nak amik wuduq n bersihkan diri Farizah dah ngamuk2 kat luar.. Fatin dah cuba tidokan dia tanak kot.. so terpaksa la gi solat.. dah distract ngan Barney (fav dia skang) tp perasan gak.. tgh dlm toilet meraung2.. Fatin cuma nak selesaikan solat.. biar la dia meraung sat.. then solat dia main2 around dia pi tarik humidifier jatuh atas dia?! huwaaaa.. meraung la Farizah.. dah la humidifier tuh air penuh.. (sini kering n sejuk.. heater akan wat udara yg kering bertambah kering.. so kene pakai humidifier) berat humidifier tuh.. huwaaaa.. Fatin tgh solat amik Farizah letak atas pangku then selesaikan solat.. dgn air berlinangan.. cuba nyusu tp sgt sedih n sakit, Farizah asyik tergigit2 puting.. Fatin terpaksa kuarkan puting.. sakit2.. (Farizah dah ade gg 2 pasang atas bawah) cuba pujuk2.. tidokan.. takleh gak sbb sambil masa tuh Farzana pun bising hal dia.. huhu.. cubaan.. then Fatin call Abg.. Abg tgh bz.. tgh meeting.. Fatin terus letak.. Abg call blk tanya nape sumer.. Farizah tgh nangis/meraung.. ape lagi.. Fatin pun turun sama.. huhuhu.. rase cam budak kecik lak.. sbb Fatin cemas jadi tak tahu ape nak wat.. sian n risau juga.. Abg blk awal arituh.. lepas ckp ngan Abg.. Fatin pujuk2 Farizah letak dia ke dada smpi tertido.. lap2 air ngan telekung lebih kurang.. (masih pegang/peluk Farizah sbb dia sgt terkejut..) then pujuk Farzana baring sama sbb Fatin nak biar Farizah tido atas dada so dia tak takut/terkejut sgt.. Abg blk masa Fatin dok atas katil ngan anak2.. Farzana tak tido.. Ayah blk.. ambil alih Farzana.. dia sibuk itu ini.. nak attention juga.. ok skit sorg satu.. tp alhamdulillah tade muntah kali nih.. so esoknyer Sabtu.. Fatin ajak Abg makan luar.. Mama just had too much baby accidents.. and nak rest masak skit.. after all rasenyer tahun nih baru sekali mkn luar.. masa annual dinner co. Abg..

so lunch utk Sabtu.. we go for hotpot.. kat Malaysia lebih dikenali sbg steambot.. sini panggil hotpot.. huhu.. nih spot hotpot yg Fatin suka sgt.. suka kuah pencicah dia.. nih kali ke-4 or 5 mkn hotpot kedai nih.. setahun sekali.. so lepas nih lets the pics tell u the stories eh..


Tuesday, 12-Feb-2008 11:56 Email | Share | | Bookmark
CNY

 
 
 
View all 18 photos...
14/2
CNY.. huhu.. Fatin nak update earlier.. tp tak sempat.. gmbr lak upload ini je la yg dpt so far... aduhai.. so Fatin citer n sum up skali komen Mamafami n Apis about celebration CNY di Beijing..
Tahun nih, China cuti start 6/2-12/2.. tp weekend 2nd & 3rd Feb kene keje la.. gov mmg wat camtuh.. huhuhu.. so ppl here leh cuti straight from the 6th to 12th.. huhu.. so foreign co yg ikut gov.. akan cuti laa.. local mmg dah la kan.. b4 fireworks diharamkan di Beijing.. since bila ye.. 2004 kot.. (sorry lupa.. nanti confirm blk ngan Abg later.. Abg dlm bilik tidur skang nih) bole main bunga api blk.. larangan ditarik balik.. hmm.. so bila larangan tuh ditarik balik.. korang faham2 je la.. berdetam detum kat luar tuh.. dulu dok kat kwsn jauh skit from bandar.. (mase tuh dok dekat2 kwsn airport.. tak la bising sgt.. still ade..) skang nih.. huhu.. (kami bukan dok betul2 tgh2 bandar.. but ok la from b4.. tak tahu la city centre camne..) mase 1st jan dulu.. kami tgh tidur terkejut dum dam bunga api tetiba berdetam detum.. tp ok lagi la though mase tuh kami cam.. ya-Allah..

6th Feb, hmmm.. Abg dah kata.. tak leh tido la Farizah mlm nih.. hehe.. Farizah tido awal mlm tuh.. mujur juga.. 8 lebih dah tido.. mase tuh dah start dah bunga api nyer.. tp bila dah makin mlm, kami pun tido la.. bila makin dekat tgh mlm n tgh mlm.. huhu.. Fatin ngantuk sgt takleh nak buka mata sgt tp lagi la detum detam nyer.. huhuhu.. n Farizah ape lagi terkejut huwaaa laa.. dlm ngantuk, pujuk n nyusu Farizah samp tertido duduk... (cam biasa) n jaga 2.30am kot.. dah aman.. senyap dah.. huhuhu.. fireworks tuh.. from 6th till 12th.. mmg meriah la mlm2.. skang masih ade tp sikit jer sgt..

CNY kami tak g mana.. on the 6th, since Abg tak keje.. so kami saje jalan kaki gi Si' de Park.
Quote:
(kalu nak baca cara betul.. Si' tuh cam sebut no 4 in Mandarin which also cam means mati.. sebut more to cam se tp matikan se tuh dgn tajam ke bawah.. huhuhu.. bole kah korang sebut cara Fatin explain gini? hehe..) Si' de Park nih.. (nih Fatin agak laa.. cam means taman ke 4.. hehe.. nih Fatin agak tau.. sbb park nih dekat ngan area rumah kami n dekat dgn ring road ke 4)
note: Beijing ade 6 ring roads (Msia ade 2 je kan?)
"de" tuh means belongs to, i.e.: Wo de means Saya punya = mine. So Fatin comes up Si' de Park means Park berdekatan 4th ring road.. (Fatin penah tanya Abg betul ke camnih.. Abg kata ntah.. hahhahaha..) Ini adalah tekaan Fatin sbb b4 Fatin sebut as Side Park tp then Abg betulkan local sebut Si' de Park..

Si' de Park nih dekat je ngan tmpt kami tinggal, jalan kaki 20 mins kot smpi laa.. good exercise la kan.. satu lagi park berdekatan kami nih Lidu Park.. tp Lidu Park nih more to pokok jer.. Si' de Park nih ade tmpt main budak2.. (tp kene bayar n kecil je la) courts n macam2 lagi laa.. hehe.. tp nak masuk Park tuh tak kene bayar.. alamak panjang nyer citer pasal Si' de Park.. nanti kalu dpt Fatin upload gmbr Si' de Park..

gmbr yg ade adalah Chaoyang Park.. kami g Chaoyang Park on the 7th.. masa CNY laa.. ade festival katanya.. tp kami masuk kot east gate.. so jumpa yg lain2 dulu.. nak blk baru kuar kot south gate (main entrance kat south gate kot.. huhu) first time act g Chaoyang Park act.. lucu kan.. kami nih bukan jenis jalan sgt kot..
Quote:
taip smpi sini semlm, tetiba Fatin receive satu phone call from kwn embassy, dia dah bersalin anak ke-3 kat hosp sama Fatin delivered Farizah.. dia call ckp lapar n keletihan je suara sbb belum mkn.. dia tak biasa sgt ckp english so tak minta from hosp.. sian, Fatin terus pack cuba nak terus g visit her tp tak dpt.. Farzana's up and tak bole nak tinggalkan kat Ayah alone.. so kol 9 lebih baru visit dia.. skali ngan Ayah b4 Ayah g keje.. mase dia call dekat kol 8.. smpi2 Kak Shidah dah mkn pun.. huhu.. ok la...


15/2 sambungan :
Fatin not so sure camne Chinese here celebrate CNY. Ada sorg previous ayi (maid) kata dia g rumah adik laki dia.. mkn ramai2.. then g park.. boss Abg Helmi pun gitu.. org Hong Kong.. parents dia dtg then dorang g park.. tp thn nih tak g katanya.. sbb sejuk kat luar.. huhu.. as for us? CNY? kami dok rumah.. g jalan2 skit.. g park nak tgk shows n celebration dorang.. tp utk tahun nih tak leh tgk sgt sbb silap Fatin.. satu g park tak bawak stroller.. (in arguement.. biasa bawak Farizah tanak duduk.. sbb sejuk.. Farzana tanak duduk sbb nak jalan.. dah tuh kami selalu tak cukup tgn.. tgk anak2 lagi.. stroller lagi.. to that day.. dua2 anak tido.. so sorg pegang satu.. haru gitu.. so bila jumpa stage dorang wat performances.. Farzana dah tido n Fatin dukung dia.. sgt penat n tak larat.. so pastuh dah tak sabar nak blk.. tak termasuk kesejukan.. tp best la juga.. bole kuar2 jalan kat park..


Wednesday, 30-Jan-2008 19:51 Email | Share | | Bookmark
Annual Dinner Gemalto 2008

 
anak2 dah siap.. tunggu Ayah..
dah mkn, mandi, lotioned.. sumer dah..
View all 38 photos...


Annual dinner nih act on the 25th Jan 2008, Jumaat.. (ngeluh suami saya dorang wat Jumaat.. kacau masa keje dia.. huhu.. blk annual dinner pun ngadap keje blk.. ape la suamiku ini.. workholic sungguh.. ) anyway.. dorang wat kat CTS Hotel.. since kami minta halal food.. kwn Abg-committee kot.. tolong uruskan.. kami ckpla rest halal mane.. pilih food nak sumer.. huhu.. masa dinner, Abg ingat nanti dorang serve la properly, Fatin lak.. cam tak selesa.. tanak mkn food dorang (hotel served) tp pakai pinggan utensils dorang sumer.. skali.. dlm kelam kabut.. kwn Abg tak dan nak siap sumer though dia tanya then lupa kot.. kami terpaksa mkn dlm tapau juga.. huhuhu.. Fatin mkn dgn selesa while Abg rase cam kelakar.. takpe laa.. byk tol performances.. sumer staffs nyer performance tau.. lepas dorang dah annauce lucky draw 1st prize, kami blk.. tade rezeki lucky draw tahun nih.. act kami nak g awal.. tp sbb nak solat dulu sumer.. kami lambat sikit.. kalu tak.. leh Farzana perform skali.. theme tahun nih sukan olympic.. group Abg equine.. tp biasa la org tak dress up sgt ikut theme.. huhu.. so group Abg nak wat cam budak2 naik kuda la.. kami smpi lewat sempat tgk jer.. tak dan Abg n Farzana nak g join.. sgt seronok jumpa kwn2 Abg.. huhu.. some Fatin kenal masa g France dulu.. sian Farzana busan, mujur ade kwn Abg main ngan dia.. huhu.. oh ye.. heating hotel sgt la panas.. huhu.. org pakai sleeveless pun ok.. kami pakai 2 lapis baju/t-shirt tgn panjang.. seluar pun dua lapis ok.. sgt panas ok.. huhu.. tp nak bukak.. baju yg dlm tak sesuai la pulak... tak presentable.. mujur ade org bukak tingkap.. tahan la sikit.. heating kalah rumah kami..


Thursday, 24-Jan-2008 02:52 Email | Share | | Bookmark
Pic masa snow

 
 
 
View all 37 photos...


Pic 1-8 : pics masa 17/1/08
Ayah bz masa nih.. Fatin bawa turun Farzana n Farizah.. just in case tade snow dah tahun nih.. ade pics utk kenangan anak2 ku itu.. esok2 dorang besar leh tunjuk.. sian sgt Farzana.. past years, Farzana main snow n dia sgt suka main snow.. tahun nih.. tak dpt main sgt..

Pic 9-12 : pics weekend 19/1/08.. kami kuar bawa anak2 g shopping mall nearby..Wangjing Hua Lian.. tp kene naik teksi laa..

the rest : pics 21/1/08.. snow turun lagi.. so Fatin minta Abg nak amik gmbr sama2 b4 Abg g keje..

bagi Fatin.. tak mudah nak bawa anak2 turun skang.. sbb sejuk.. nak turun nak sapu lotion sumer takut kering kulit dorang.. then ngan baju2 lagi.. so utk musim nih.. Fatin sukar skit nak bergerak sendiri.. (tp kalu nak sgt bole jer buat.. huhuhu.. cuma ken tgk masa.. sbb nak siap jer amik kat half an hour dah.. nak make sure sumer2 Fatin ckp tadi.. then Farzana pun dah bawak g pee dulu b4 turun sumer.. not easy.. plus sejuk kat luar,, kurang sesuai..) tp gigihkan diri juga bawa turun anak2 utk kenangan.. cuma sian sikit Farzana tahun nih dia tak dpt main snow sgt.. ingat nanti turun mase Ayah ade Farzana leh main.. tp Abg pun bz n kami lupa.. concerntrate kat Farizah.. coz nih first time dia cam tgk sumer putih jer.. huhuhu..

gmbr tak ikut turutan sgt laa.. sorry.. mase tunggu Ayah g amik basikal dia.. ade kwn tegur.. Korean.. from Seoul laa.. tp kan.. Fatin smpi skang takleh tangkap nama dia.. sorry.. lemah sikit ingat nama org.. dan kami berckp hampir agak2 cam ayam itik.. huhuhu.. tp she's very nice.. jumpa masa birthday party ade jiran lain.. dia ajak Fatin join yoga.. huhuhu.. kekadang rase cam best gak kan kalu dpt g yoga sekali sekala.. hint2 kat Abg.. hahhaha.. mesti Abg geleng pala baca nih.. kwn Fatin nih ade anak 2 org.. first gal, second boy.. ade sekali dulu.. summer kot masa tuh.. Fatin borak2 ngan dia.. then dia nyusu anak dia yg boy nih tau.. Fatin tanya la dia nyusu lagi sbb setahu Fatin boy tuh dah 3++ masa tuh.. dia kata aah.. first daughter dia, dia nyusu till 5 tahun! huhuhu.. org Korea nyusu anak dorang lama.. huhuhu.. ok tuh jer entry kali nih.. sekian tima kacih.. Fatin, 1.38am off to bed.. ops cop.. solat dulu.. belum perform, Isya' prayer lagi..

oh yer.. cop nak jawab komen mala.. huhu.. gelak act fatin baca komen tuh.. tade org ingat Fatin chinese kat sini sbb Muslim kat sini.. tak pakai tudung cam kiter Malaysian pakai.. so far yg Fatin ingat.. Fatin cuma jumpa 2-3 org jer local Muslim Chinese tutup kepala n mereka adalah org tua laa.. n cara tutup kepala lain skit.. so Fatin sgt nampak cam foreigner.. lagi2 musim panas.. Fatin pakai tutup aurat, selalu org tgk cam tertoleh2 lagi dah lepas pun.. huhuhu.. so mase mula2 dtg Beijing, bila org toleh2 tgk Fatin cam jakun camtuh.. Fatin buat lambai gaya cam Miss Malaysia gitu sambil sneyum.. hahhahahah..


Saturday, 12-Jan-2008 23:44 Email | Share | | Bookmark
Weekend's xtvt

model saya utk produk ini.. hehehhe..
produk nyer.. huhu..
 
View all 6 photos...
Pagi Fatin wat Puding Cocktail.. resepi Mama Fatin.. resepi yg betul Mama dah tak bape ingat.. Fatin wat ikut ingat jer.. insya-Allah.. Fatin letak ape yg Fatin ingat..
Ptg.. ingat nak bawa anak2 kuar jalan2.. sambil2 g Macro beli groceries.. since Macro agak dekat.. dlm 25-30 mins walking.. ingat nak g jalan kaki jer.. amik udara segar.. plus Farzana pun tak suka naik teksi.. tp kat luar sejuk sgt.. jalan sat.. Fatin rase sgt sejuk.. naya anak2.. so ended g naik teksi gak.. then Farizah lak tak selesa.. ramai org sgt.. n perut tak selesa kot.. huhu.. so dia meragam masa kat Macro..

Quote:
Puding Cocktail
note: skang nih resepi tade depan Fatin.. ikut ingat/agak2 jer.. hehe.. will update kalu silap..

Bahan:
1. susu cair - 1 tin
2. cocktail buah2an - 1 tin
3. tepung castard - 1 1/2 tablespoon (Abg suka pekat, Fatin wat 3 tbs)
4. gula - 6 tbs (please vary ikut manis masing2)
5. air - 1 tin (same tin susu cair)

Cara2:
1. Tapis syrup n buah2 cocktail, buah2 cocktail masukkan dlm bekas hidang.
2. Syrup/air gula cocktail dan semua bahan2 lain disatukan, kacau rata dan panaskan pada api sederhana/kecil sehingga mendidih.
3. Tuangkan ke dalam bekas hidang biarkan sejuk, sedia untuk dimakan.

note: senang kan?! Mama Fatin selalu buat cair.. bila kawin dgn Abg, Abg suka pekat.. so nyer since kawin, Fatin mmg wat pekat. musim sejuk sedap mkn panas2.. tp kalu musim panas or kat Msia sedap makan sejuk2 so simpan dlm fridge dulu ye! oh yer.. utk yg kali nih, Fatin wat guna pure milk.. bukan susu cair.. konon berkhasiat sikit utk Farzana.. hehe.. tp bg anak makan manis! ape2 aje la..


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net