Nur Fatin and Mohd Helmi's FotoPage

By: Nur Fatin and Mohd Helmi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 6-Jan-2008 04:26 Email | Share | | Bookmark
Kek Marble Susu

 
 
 
View all 15 photos...
Fatin cuba resepi nih amik from (mana lagi) huhu for sure Mamafami's fp la.. tp Mamafami buat marble nyer berdiri.. belang2 coklat/putih berdiri.. Fatin cuba buat.. tak jadi.. huhu.. Fatin buat dia jadi cam charts coklat putih laa.. konons.. huhu.. Fatin pk Mamafami wat cam letak tgh2 putih then letak keliling coklat n selang seli.. tp then kene letak atas lagi same which is tak tersama.. last2 fatin wat yg bawah coklat fatin letak mixture putih n yg bawah putih fatin top up mixture koko.. hmmm.. rase nice.. rase cam kek butter mama fatin used to bake when we were small.. huhu.. fatin tak pakai ovalet n dah siap wat baru tertgk yg Mamafami tulis about ovalet.. huhu.. and fatin pakai marjerin juga sbb b4 dah plan nak wat kuarkan butter tp then biasa la ade anak kecik tak tersempat nak wat.. semlm lak tak plan nak wat tika tuh.. tp lepas tidokan Farizah tido late afternoon nap.. Abg kata nak wat kek.. buat la sekarang.. huhu.. ape lagi dgn tak berapa lajunyer g amik brg n start buat.. Farizah jaga tak lama lepas tuh.. tp Abg tolong tgkkan.. thanks Abg.. lepas masuk jer adunan dlm oven.. Fatin pun amik la Farizah.. sian adik.. so here's recipe nyer.. in case ade org nak cuba..


Quote:
MILKY MARBLE CAKE
Source : Chef Norzailina Nordin

Ingredients :

250g butter (I used margarine)
230g castor sugar
2 teaspoons ovalette
4 eggs
270g superfine flour
1 teaspoon baking powder
60g condensed milk
2 tablespoons cocoa powder
2 tablespoons fresh milk or evaporated milk(I used fresh milk)
1 teaspoon chocolate paste or chocolate emulco(I used chocolate emulco)

Method :
1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
5. Divide the bater into 2 portions. Leave one as it is.
6. To the other portion, add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste/chocolate emulco.
7. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
8. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finished.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.

Dari Ruangan Soal Jawab masakan by Chef Norzailina :
1. Superfine flour is finer than plain or all purpose flour. Sift plain flour 3 times and it has almost similar characters to superfine flour (some chefs suggest that). Yes, it can be used. If superfine flour is used in cakes, cakes will have softer and finer texture. It is seldom used in biscuits/cookies, though. Just use plain flour for biscuits as they are cheaper.
2. Ovalette akan memberikan tekstur yang halus pada kek terutama kek span yang menggunakan cecair (air atau jus buah-buahan atau susu cair). Antara jenama lain yang biasa bagi menggantikannya ialah Quick 75 dan jilk (yang lebih kuat dari segi reaksi dengan bahan-bahan kek yang lain)
3. Apakah bahan yang boleh menggantikan ovalette apabila membuat kek supaya lebih gebu?
Jika tidak mahu menggunakan ovalette, pastikan anda memukul telur dan gula hingga kembang dan ringan (bila membuat kek span). Untuk kek yg memerlukan anda memukul mentega dan gula, tidak perlu memasukkan ovalette, sebenarnya. Anda boleh cuba cara ini: asingkan kuning dan putih telur. Masukkan kuning ke dalam adunan (seperti biasa). Manakala putih telur dipukul dengan sedikit garam (menggantikan krim tartar) hingga kental. Kemudian kaupbalikkan perlahan-lahan ke dalam adunan mentega sebelum dibakar.


Fatin juga letak gmbr dua puteri Fatin today n past few days.. Farzana, Fatin perasan dah makin pandai handle jari jemari dia.. so bila2 ade masa, Fatin ajar dia slowly tulis nama dia.. so far pagi2 bgn2 tido b4 adik n Ayah bgn or mlm sebelum dia masuk tido.. so far bole la tulis sikit.. takpe.. let her take her time.. she's really fascinate me with her progress.. apart I cannot spend much time with her.. mlm hari Rabu kot.. memula Fatin dok main2 ajar dia tulis2 alphabet.. skali adik bgn kot.. (adik dah tido) Fatin g susukan Farizah.. then Farzana dtg.. sibuk nak Fatin g kat dia.. Ayah help take over adik lepas tuh.. (sbb adik dah nak tido blk tp Farzana bising nak Mama dia.. so terpaksa Ayah amik Adik n Mama g layan Farzana.. rupa2nyer dia nak tunjuk dia tulis 'Z'.. sibuk la dia bgtau dia tulis Z.. (masa Fatin g nyusu Farizah tuh) huhu.. skang nih tinggal 'N' jer.. tak sempat lagi nak ajar since then.. takpe.. nanti laa.. FARZ dah pandai.. other alphabets pun ade yg Farzana dah pandai.. well done my dear..


Saturday, 24-Nov-2007 16:32 Email | Share | | Bookmark
Birthday Farzana

Birthday Girl
 
 
View all 37 photos...
nak upload kat citer lama jer.. tp tak dan abis upload, Aunty As dah browse gmbr2 kat citer lama n masa tuh lak Fatin dah g nyusu Farizah, anak dara tuh dah bgn pagi td.. so saje nak upload next in queue.. birthday Farzana celebrate 30th Sept act, Ahad, bukak pose buat adik beradik jer.. mana2 yg ade n bole/cuba join.. thanks to Cik Dilah n Ayah Zahrin yg dtg jugak though mlm tuh nak berbukak ngan family in laws act.. n sempat lagi beli hadiah n kon barbie tuh.. mahalnyer la bg Fatin utk pakai saje2 camtuh.. huhu.. CIk Dilah.. Mama Tok n Abah Tok tade dah g umrah masa tuh.. Mak Tok, Kak Yasmin, Mak Long sumer tak dapat dtg.. jauh n ade hal masing2 katanya.. plus esok keje.. Ayah mujur leh join sbb masa tuh act Ayah keje kat Spore.. so somehow ade hal.. Ayah keje Sabtu 29th Sept tuh then baru blk Msia.. so Ayah blk ke Spore blk 1st Oct tuh.. agak serabut event nih sbb tak la proper sgt.. baru perasan tade gmbr reramai.. hmmm.. then gmbr raya tahun nih lak tade.. kelam kabut berlari sana sini.. pk adik2 camne since Mama Abah tade.. sbb takut since Mama ABah tade.. takut dorng terleft out n raya tak erti beraya.. gmbr yg amik ramai2 cuma d masjid negeri kat hp Ayah Umar.. sedih sungguh raya camnih..
nina.. mintak ye.. gmbr reramai tade lak dlm kamera fatin.. huhu.. thanks!

gmbr reramai b4 blk open house kak eda


Wednesday, 21-Nov-2007 16:27 Email | Share | | Bookmark
Citer Lama

 
 
 
View all 36 photos...
saje nak update citer lama.. lama betul blk Msia kali nih.. almost 3 months.. blk to KL 10th of Ogos 2007 sbb adik nyer wedding 18th Ogos tuh.. wedding yg penat for Fatin sbb berlari ngan nyusu Farizah.. alhamdulillah sumer ok.. then Fatin n anak2 sempat la g Cameron Highlands ngan Mama Tok, Abah Tok, Cik Titie, Cik Imah n Ayah Man.. saje as a holiday lepas penat urus kenduri kawin.. Ayah Man tak g school sbb patah tulang bahu a week b4 wedding Dilah sbb main rugbi.. asyik rase Man nih kecik jer.. hmmm.. mujur ade Cik Titie jaga Ayah Man arituh.. pengantin tak g sbb dah start keje kot.. Abg Helmi lak dah g Spore.. ade keje kat S'pore.. blk Cameron, Abg blk amik Fatin n anak2 g S'pore lak.. honestly tak ingat dah g mane jer.. yg sure ingat n ade gmbr nih g Zoo Singapore, Night Safari, Sentosa Island.. window shopping.. emm.. komen skit pasal Spore.. sebesar2 tmpt Sentosa Island nih.. tade satu pun surau or musallah.. tmpt solat.. tp bila minta.. dorang bg la guna satu bilik nih kat muzium kat situ.. ok laa.. seronok juga main Luge.. dpt naik cable car.. g Vivo City, shopping complex yg besar kat sana.. smpi sempat la pose kat Spore.. act mase kat Cameron n Spore.. anak2 n kami sekali kurang sihat.. so keadaan jadi tough la sikit for Fatin.. and masa kat Spore la Farizah berlatih merangkak.. so blk drpd Spore.. laju dah budak kecik(nama Abah Tok bagi) tuh merangkak.. blk drpd Spore.. Mama Tok n Abah Tok lak g umrah.. utk kejar ibadat 10 mlm terakhir Ramadhan kat Mekah.. sgt seronok Mama Tok n Abah Tok keje ibadat.. Fatin dok rumah jaga rumah lak ngna Dilah n Zahrin sekali dok rumah Mama Tok.. mujur ade Cik Imah yg selalu blk n Ayah Umar.. since Mama Tok n Abah Tok raya kat Mekah, kami adik beradir beraya sendiri.. solat raya di Masjid Negeri-Masjid Shah Alam, then from there berpisah.. Fatin n family blk rumah Mak Tok, (Mak Abg), Dilah, Zahrin n adik2 beraya rumah family Zahrin.. ptg tuh beraya kat sekitar rumah jiran since kami berkumpul blk rumah Mama Tok.. Raya kedua g rumah Mama Tok Abah Sof n Tok Ni, mak2 sedara Fatin kat USJ n Putra Height.. raya sempat la beraya ngna kawan2, jumpa merpatis (thanks merpati gals for special open house for us.. huhu.. fz for fetching me.. sun for mee kuah, zaf for makroni bakar, mareena for chocolate cake), g akikah Elyssa (anak Nina), sempat g beraya rumah Umairah n jumpa (alamak ape nama anak laki Os.. lupa dah la lak.. ) jumpa Nelly n family, Os n family.. sempat g jumpa Tok Nek (nenek Abg Helmi) kat rumah Tok Teh.. oh yer.. g open house kat Kak Eda.. saje tulis sumer event as kenangan n ingatan.. since ini la journal n album Fatin n family.. huhuhu.. so now we're back in Beijing.. blk last 8th of Nov..


Friday, 19-Oct-2007 12:47 Email | Share | | Bookmark
Update

 
 
 
View all 13 photos...
saje nak letak gmbr kawin Cik Dilah Farzana since tgk ade org bukak gmbr nikah/reception Cik Dilah arituh kat laptop Abah Tok Farzana nih..


Tuesday, 7-Aug-2007 20:00 Email | Share | | Bookmark
Mangsa bom Israel terus derita..

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Tuesday/Dunia/20070806230046/Article/

Budak perempuan parah dalam serangan tahun lalu rosak otak, tak boleh bercakap

BAZURIYE: Setahun lalu, Dalia Hussein hanya kanak-kanak biasa di selatan Lubnan. Dia bertungkus lumus di sekolah dan menunjukkan bakat luar biasa dalam matematik.

Tidak lama kemudian, Israel mengebom rumahnya dan hidup budak perempuan itu berkecai dalam sekelip mata – sehinggalah tuah luar biasa menyaksikan dia ‘bangun’ daripada kematian.

Kini berusia tujuh tahun, dia kembali semula ke rumahnya, kali pertama dalam tempoh 10 bulan, masih cacat walaupun menerima rawatan berterusan di sebuah hospital di Itali.

Pada 8 Ogos 2006, Dalia dan keluarganya jadi mangsa serangan udara Israel di sebuah perkampungan di Ghaziyeh, utara Tyre, memaksa mereka melarikan diri daripada kempen keganasan Tel Aviv.
“Waktu ketika itu 1 tengah hari, Dalia keluar bersama bapa, abang dan kakaknya untuk membeli dadih bagi makan tengah hari dari sebuah kedai di kampung itu,” kata ibunya, Alia Deed mengenang semula saat itu.

“Tidak lama selepas mereka pulang, mereka jadi sasaran peluru berpandu Israel. Saya lihat suami dan anak lelaki saya menjerit, muka mereka dipenuhi darah. Dalia tidak bergerak. Semua orang ingat dia terbunuh ketika itu.”

Bapa dan abangnya tidak cedera teruk tetapi Dalia dibawa ke rumah mayat di hospital berhampiran Sidon. Di sanalah, jurugambar media Mahmud Zayat mendapati dia sebenarnya masih hidup.

“Dia dibaringkan di atas pengusung. Kain yang menutup seluruh tubuhnya kelihatan bergerak lemah. Dia masih bernafas,” katanya sambil mengingati kejadian itu. “Saya mengambil gambar dan memanggil doktor, untuk memberitahu Dalia masih hidup.”

Dalia mengalami kecederaan kepala yang serius dan doktor memberitahu ibunya peluang untuk sembuh adalah satu peratus.

Tetapi mereka berserah kepada tuhan dan pada 28 September lalu, dia dipindahkan ke Itali oleh Palang Merah negara Eropah itu yang membiayai enam pembedahan dilalui Dalia di bandar Bergamo, sebelum kembali ke kampungnya di Bazuriye.

Dalia kini tidak boleh berjalan atau bercakap dan doktor memberi amaran kepada ibu bapanya dia mengalami kerosakan otak yang teruk dan mungkin tidak dapat dipulihkan.

Namun, Dalia masih sedar dan boleh mengenali ibu bapanya, kakak dan abang kembar yang kini berusia 13 tahun.

Serangan Israel terhadap Lubnan selama 34 hari itu berakhir dengan kematian lebih 1,200 orang awam, satu pertiga daripadanya kanak-kanak. Serangan Hizbullah terhadap Israel membunuh 160 orang, kebanyakannya tentera. Tel Aviv memusnahkan lebih 25,000 rumah dan 50,000 lagi bangunan di selatan Lubnan sebelum keganasan itu ditamatkan gencatan senjata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 14 Ogos lalu.
Sekeping gambar Dalia sebelum kejadian itu menunjukkan dia seorang budak perempuan kecil dengan rambut panjang dan bermata hitam bulat.

Setiap hari, bapanya Abdullah Hussein membawanya ke klinik berhampiran Tyre bagi menjalani sesi terapi fizikal.

Keluarga itu tidak mampu menanggung rawatan hospital di Beirut dan ibu Dalia sudah mula menjual barang kemasnya untuk perbelanjaan rawatan anaknya.

Abdullah, 45, seorang pemandu teksi berkata, keluarganya berharap Dalia akan dapat berjalan dan bercakap satu hari kelak.

“Dia sudah mati dan hidup. Ia adalah satu keajaiban,” katanya. – AFP


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net