Nur Fatin and Mohd Helmi's FotoPage

By: Nur Fatin and Mohd Helmi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 6-Jan-2008 04:26 Email | Share | Bookmark
Kek Marble Susu

 
 
 
Farizah lepas mandi pagi nih.. kusyuk tgk Barney..
Farzana belum mandi..
my sweet n slim darling Farzana.. :D
bila dorang dua tido.. sejuk jer tgk..
 
 
 
 
'Z's atas 'O's tuh dia tulis
ini keje Ayah..
pakaikan Farizah beg solat Kakak..
nih gmbr lama..
Fatin cuba resepi nih amik from (mana lagi) huhu for sure Mamafami's fp la.. tp Mamafami buat marble nyer berdiri.. belang2 coklat/putih berdiri.. Fatin cuba buat.. tak jadi.. huhu.. Fatin buat dia jadi cam charts coklat putih laa.. konons.. huhu.. Fatin pk Mamafami wat cam letak tgh2 putih then letak keliling coklat n selang seli.. tp then kene letak atas lagi same which is tak tersama.. last2 fatin wat yg bawah coklat fatin letak mixture putih n yg bawah putih fatin top up mixture koko.. hmmm.. rase nice.. rase cam kek butter mama fatin used to bake when we were small.. huhu.. fatin tak pakai ovalet n dah siap wat baru tertgk yg Mamafami tulis about ovalet.. huhu.. and fatin pakai marjerin juga sbb b4 dah plan nak wat kuarkan butter tp then biasa la ade anak kecik tak tersempat nak wat.. semlm lak tak plan nak wat tika tuh.. tp lepas tidokan Farizah tido late afternoon nap.. Abg kata nak wat kek.. buat la sekarang.. huhu.. ape lagi dgn tak berapa lajunyer g amik brg n start buat.. Farizah jaga tak lama lepas tuh.. tp Abg tolong tgkkan.. thanks Abg.. lepas masuk jer adunan dlm oven.. Fatin pun amik la Farizah.. sian adik.. so here's recipe nyer.. in case ade org nak cuba..


Quote:
MILKY MARBLE CAKE
Source : Chef Norzailina Nordin

Ingredients :

250g butter (I used margarine)
230g castor sugar
2 teaspoons ovalette
4 eggs
270g superfine flour
1 teaspoon baking powder
60g condensed milk
2 tablespoons cocoa powder
2 tablespoons fresh milk or evaporated milk(I used fresh milk)
1 teaspoon chocolate paste or chocolate emulco(I used chocolate emulco)

Method :
1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
5. Divide the bater into 2 portions. Leave one as it is.
6. To the other portion, add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste/chocolate emulco.
7. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
8. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finished.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.

Dari Ruangan Soal Jawab masakan by Chef Norzailina :
1. Superfine flour is finer than plain or all purpose flour. Sift plain flour 3 times and it has almost similar characters to superfine flour (some chefs suggest that). Yes, it can be used. If superfine flour is used in cakes, cakes will have softer and finer texture. It is seldom used in biscuits/cookies, though. Just use plain flour for biscuits as they are cheaper.
2. Ovalette akan memberikan tekstur yang halus pada kek terutama kek span yang menggunakan cecair (air atau jus buah-buahan atau susu cair). Antara jenama lain yang biasa bagi menggantikannya ialah Quick 75 dan jilk (yang lebih kuat dari segi reaksi dengan bahan-bahan kek yang lain)
3. Apakah bahan yang boleh menggantikan ovalette apabila membuat kek supaya lebih gebu?
Jika tidak mahu menggunakan ovalette, pastikan anda memukul telur dan gula hingga kembang dan ringan (bila membuat kek span). Untuk kek yg memerlukan anda memukul mentega dan gula, tidak perlu memasukkan ovalette, sebenarnya. Anda boleh cuba cara ini: asingkan kuning dan putih telur. Masukkan kuning ke dalam adunan (seperti biasa). Manakala putih telur dipukul dengan sedikit garam (menggantikan krim tartar) hingga kental. Kemudian kaupbalikkan perlahan-lahan ke dalam adunan mentega sebelum dibakar.


Fatin juga letak gmbr dua puteri Fatin today n past few days.. Farzana, Fatin perasan dah makin pandai handle jari jemari dia.. so bila2 ade masa, Fatin ajar dia slowly tulis nama dia.. so far pagi2 bgn2 tido b4 adik n Ayah bgn or mlm sebelum dia masuk tido.. so far bole la tulis sikit.. takpe.. let her take her time.. she's really fascinate me with her progress.. apart I cannot spend much time with her.. mlm hari Rabu kot.. memula Fatin dok main2 ajar dia tulis2 alphabet.. skali adik bgn kot.. (adik dah tido) Fatin g susukan Farizah.. then Farzana dtg.. sibuk nak Fatin g kat dia.. Ayah help take over adik lepas tuh.. (sbb adik dah nak tido blk tp Farzana bising nak Mama dia.. so terpaksa Ayah amik Adik n Mama g layan Farzana.. rupa2nyer dia nak tunjuk dia tulis 'Z'.. sibuk la dia bgtau dia tulis Z.. (masa Fatin g nyusu Farizah tuh) huhu.. skang nih tinggal 'N' jer.. tak sempat lagi nak ajar since then.. takpe.. nanti laa.. FARZ dah pandai.. other alphabets pun ade yg Farzana dah pandai.. well done my dear..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net